17.6.14 ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΙΩΑΚΕΙΜ ΔΕΛΛΙΟ

φωτο ΔέλλιοςΈφυγε πλήρης ημερών το πρωί της Παρασκευής 13/6/2014 για το τελευταίο ταξίδι του ο Ιωακείμ Δέλλιος, μεγάλος ευεργέτης του Ι.Ν Αγίου Θεόδωρου του Στρατηλάτη Νέου Σιδηροχωρίου και επίτιμος Δημότης της πρώην Κοινότητας και τέως Δήμου Ν.Σιδηροχωρίου και νυν Δήμου Κομοτηνής.
Κηδεύτηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Θεσ/νίκη και αρκετοί Σιδηροχωρίτες παραβρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία που έγινε στην Μητρόπολη Θεσ/νίκης.
Είναι πολλές οι μνήμες που χάραξε η παρουσία του, το ενδιαφέρον του και η αγάπη του για την πρόοδο του χωριού μας, όχι μόνο στη δική μου ψυχή αλλά και όλων των Σιδηροχωριτών.
Η προσφορά του στο Σιδηροχώρι ξεκίνησε από το 1974 ως συνέχεια της προσπάθειας της θείας του Βαλεντίνης Ιωακείμ Πατσικόζογλου και άλλων δωρητών για την ενίσχυση της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής προκειμένου να ανεγερθεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Θεόδωρου του Στρατηλάτη στο Ν. Σιδηροχώρι.
Το όνειρο έγινε πραγματικότητα την 4/9/1988 οπότε εγκαινιάσθηκε ο Ναός από τον αείμνηστο Μητροπολίτη μας, Δαμασκηνό, ο οποίος απένειμε στον Ιωακείμ Δέλλιο και την σύζυγό του Δέσποινα το χρυσό μετάλλιο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Επίσης από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι.Ν Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη ανακηρύχτηκαν μεγάλοι ευεργέτες του Ναού, όπως και η θεία του Βαλεντίνη και τα ονόματά τους είναι γραμμένα σε μαρμάρινη πλάκα στην εμπρόσθια όψη του Ναού.
Από την Κοινότητα Ν. Σιδηροχωρίου είχε ήδη ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης ο ίδιος και η σύζυγός του την 5/9/1987 κατά την συνάντηση Σιδηροχωριτών.
Από τότε η παρουσία του ήταν συχνή στο Νέο Σιδηροχώρι και συνέβαλλε όπου μπορούσε εξ ιδίων αλλά και με τις γνωριμίες του στην πρόοδο και την πολιτιστική ανέλιξη του χωριού.
Έδινε απλόχερα την αγάπη του σε όλους αλλά και εισέπραττε την αγάπη των συμπατριωτών του. Να σημειώσουμε ότι οι δωρεές του δεν περιορίζονταν μόνο στο Ν.Σιδηροχώρι αλλά και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, τόπο καταγωγής του πατέρα του.
Έζησε μια γεμάτη ζωή και ευτύχησε να δει τις δύο κόρες του να δημιουργούν οικογένειες και χάρηκε τα πολλά του εγγόνια.
Για μένα ήταν τιμή ότι δέχτηκε με τη σύζυγό του να με στεφανώσουν και να συσφίξουμε τις σχέσεις μας και με συγγενικούς δεσμούς.
Εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του και η μνήμη του να μείνει αιώνια.
Στην οικογένειά του εύχομαι θερμά συλλυπητήρια και να είναι καλά να τον θυμούνται.

Κώστας Βαρβάτος
π. Δήμαρχος Ν. Σιδηροχωρίου